След две заседания и 16-часов дебат депутатите не могат да гласуват

...
След две заседания и 16-часов дебат депутатите не могат да гласуват
Коментари Харесай

След две заседания и 16-часов дебат: Бюджетът не е приет и в първата си четвърт |

След две съвещания и 16-часов дебат депутатите не могат да гласоподават и първата четвърт на държавния бюджет. Единственото основно предложение, признато досега, е намаляването на парите за правосъдната власт с 20 млн. лева и пренасочването им към Българска академия на науките.

Среднощните диспути не престават

" По време на война законите мълчат. За страдание сме във време на война към този момент, само че България към момента не е. Именно тъй като не сме във война, ние би трябвало да укрепим основните си институции като правораздаването. "

С тези думи доцент Атанас Славов от " Демократична България " откри днешния спор по бюджета на правосъдната власт. Тази заран пленарното съвещание продължи прекъсналото през вчерашния ден разискване на проектобюджета.

Докъде е признат законопроектът до момента?

В сряда депутатите съумяха да приемат единствено първи член на проектобюджета. Гласуването стартира в 19 ч. - след повече от 11 часа диспути, разногласия, замяна на обвинявания, процедурни хватки и митинг.

Малко след 22 часа в сряда - след 13-часово съвещание, народните представители започнаха да преглеждат бюджета на правосъдната власт. Очаквано дебатите се разгорещиха към предлагането за орязване на парите за Висш съдебен съвет с 20 млн. лева Средствата ще бъдат ориентирани към Българска академия на науките и ще бъдат за предпазени научни планове по признати от Българска академия на науките правила.

Дебатът по тези промени стартира с рецензии от ГЕРБ. Според тях това е тип наказване против правосъдната власт. Финансовият министър Асен Василев пък ги отвърна, че 20-те млн. лева са били планувани за нарастване на заплатите за прокурорите. Вицепремиерът добави, че процентът от Брутният вътрешен продукт, заделен за бюджета на правосъдната власт, е измежду най-високите в Европейски Съюз. По думите му обаче България получава артикул с доста по-ниско качество от средноевропейското.

Правосъдният министър Надежда Йорданова напомни, че предходната година Народно събрание реалокира Бюрото за отбрана на очевидците от основния прокурор към правосъдното министерство. Неговият бюджет е 10 млн. лева и това значи, че ако се гласоподава препоръчаният бюджет, то прокуратурата ще получи повече пари за по-малко отговорности.

30 минути по-късно се оказа, че няма кворум - Движение за права и свободи, ГЕРБ-СДС и " Възраждане " не се записаха, а част от депутатите от Политическа партия отсъстваха. Така съвещанието на Народно събрание завърши в един от основните моменти след съвсем 14-часово съвещание.

Какво е заложено в Бюджет 2022?

В проектозакона са планувани недостиг от 4,1 на 100 от Брутният вътрешен продукт, приходите да бъдат в размер на 57 253,5 милиона лв., а разноските - 63 153,8 милиона лв.. Дефицитът без Коронавирус ограниченията ще бъде 2,5%, а с тях - 4,1%. Заложено е още нарастване на % на вложенията на 5,8% от Брутният вътрешен продукт - 8,2 милиарда лева В проектобюджета е планувано нарастване на Брутният вътрешен продукт до 4,8% поради вложенията, огромна част от които ще бъдат финансирани със средствата от Националния проект за възобновяване и резистентност. През идната година се чака растеж с 1% на броя на заетите и спад на коефициента на безработица с 5%. Прогнозираната инфлация е от 5,6%, като се чака тя да се забави към края на годината, достигайки 3,1%.

В началото на месеца проектобюджетът беше признат от, а по-късно и импортиран в Народното събрание. Още на 2 февруари стартира ударното му разглеждане в парламентарните комисии, а последните от тях го гласоподаваха предишния вторник. Ден по-късно депутатите поддържаха дребните бюджети - на и на, като срокът за оферти сред двете четения беше понижен на 5 дни. По предложение на Любомир Каримански това се случи и с. Председателят на Народно събрание Никола Минчев предвижда, че. Същото даде обещание и финансовият министър Асен Василев, който възнамерява и.

Миналата седмица бюджетната комисия одобри на второ четене бюджетите на и. След. Заради  на НС вчера (депутатите одобриха бюджетите на и ) бюджетът беше признат месец преди крайния период, заложен от Министерския съвет. Очаква се огромният бюджет да бъде признат до петък.

Дебатът 

Пленарният ден в четвъртък, обратно на упованията, продължи в същия жанр както до момента - с процедурни хватки, замяна на обвинявания и игри с кворума. Депутатите не съумяха да се обединят даже след началото на войната в Украйна.

Обсъждането на проектобюджета продължи с тезата за политически напън върху правосъдната власт. Такива изявления направиха от ГЕРБ-СДС и Движение за права и свободи. Александър Несторов от Движение за права и свободи съобщи:

" Долу ръцете от правосъдната власт ", прикани той.

Тези му думи бяха посрещнати с рецензия от зам.-председателя на Народно събрание Мирослав Иванов от Политическа партия. Той прикани депутатите да се въздържат от сходни изявления на фона на събитията в Украйна.

Изказване в този жанр обаче направи и ръководителят на ПГ на Демократична България Христо Иванов.

" Корупцията и неналичието на отговор на корупционните закононарушения са един от порталите, през които враждебното въздействие на Кремълския режим, който се пробва да ревизира интернационалния ред, ще влиза в България, както и до момента е правил ", каза той. Тези му думи бяха посрещнати с рецензии.

Анна Александрова от ГЕРБ пък върна тематиката със противоречивите преходни и заключителни разпореждания на Бюджет 2022, в които бе заложена смяна в редица други закони.

Още преди първото гласоподаване на закона управляващите се сплотиха към концепцията всички такива преходни разпореждания да отпаднат. Въпреки това обаче от ГЕРБ-СДС взеха решение да се скарат с обединението. 

Кворумни игри поради заплатите на депутатите

След 2 часа спор депутатите дефинитивно понижиха бюджета на Висш съдебен съвет с 20 млн. лева със 114 гласа " за ", " 80 "   и 2 " въздържал се ". Така бе признато предлагането на Любомир Каримански, съгласно което прокуратурата ще получи 332 794 000 лева вместо в началото заложените 352 794 000 лева Промяната пристигна след митинга на Българска академия на науките. Въпросните средства ще бъдат отпускани единствено за научни планове.

Румен Гечев от Българска социалистическа партия предложи неизразходваните средства от бюджета на Народно събрание да бъдат преразпределяни за най-уязвимите. Той изиска и заплатите на депутатите да бъдат замразени на равнищата им от декември 2021 година Предложението не беше признато, само че при прегласуването се оказа, че няма кворум. Така още веднъж гласуването на парите за Висш съдебен съвет беше стопирано след единствено един сполучлив избор. 

След почивката (заради липса на кворум) ръководещите направиха опит за прегласуване, само че още веднъж нямаше кворум и сюжетът се повтори. Председателят на Народно събрание Никола Минчев даде нова 30-минутна отмора. ГЕРБ-СДС упрекна ръководещите, че нарушават правилника и се пробват да гласоподават едно предложение четири пъти. След втората отмора Минчев съобщи, че предлагането не е събрало нужната поддръжка и така заседанието продължи, само че с нов спор.

Почти пет часа след началото на пленарния ден ръководещи и съпротива се скараха за това дали съвещанието да продължи с второ четене на Бюджет 2022 или с приемането на и да т.

В последна сметка беше признато предлагането на Мустафа Карадайъ за спиране на дебата по бюджета, както и предлагането на Десислава Атанасова за изключително чуване на службите за войната в Украйна, а приемането на бюджета се отсрочи.

Клас стани! Клас спокойно!

5 часа по-късно, малко след 19 часа, депутатите възобновиха дебата по Бюджет 2022. Войната в Украйна в пленарна зала остана на назад във времето и още веднъж започнаха разногласията сред ръководещи и съпротива.

Периодично възникваха разногласия по разнообразни отхвърлени оферти на опозицията, само че гласуването продължаваше с положително движение. Малко преди 21 часа обаче някогашният учебен министър от кабинета " Борисов 3 " Красимир Вълчев взе думата и насочи следващи рецензии към държавното управление. Този път те бяха свързани с отсъствието на финансовия министър и на другите вицепремиери. Така - вместо депутатите да продължат приемането на бюджета всъщност - стартира инспекция на присъстващите и отсъстващите министри.

Все отново в зала обаче влязоха земеделският министър Иван Иванов, вицепремиерът по стопанската система и промишлеността Корнелия Нинова, министърът на енергетиката Александър Николов и на културата - Атанас Атанасов.

Докато светът наблюдаваше събитията в Украйна, българският парламент влезе в още по-ексцентричен спор - за това кой схваща от просвета, кой гледа анимационни филмчета и кой е Кунг-фу панда. Поводът беше настояването на Цвета Галаунова от " Възраждане " за повече пари за просвета. Тя съобщи, че парите за бранша са понижени. Искрен Митев от Политическа партия пък я отвърна с думите, че това е следващият цялостен парадокс на " Възраждане ". Той напомни, че в бюджета е заложено нарастване на бюджета за просвета със 100 млн. лева, което е 40% растеж спрямо миналогодишния бюджет. Последваха още обвинявания, поради които зам.-председателят на Народно събрание Мирослав Иванов от Политическа партия излезе с апела " да не трансформираме трибуната в цирк ". 

Спорът продължи повече от час. Председателят на бюджетната комисия Любомир Каримански разяснява, че в последните часове се водят диспути по всичко, само че не и по бюджета. Въпреки това изявление разногласията продължиха, а гласуването всъщност още веднъж спря. Вместо това обаче депутатите продължиха с подвиквания, обиди и кавги.

Минути преди полунощ Делян Добрев от ГЕРБ-СДС изиска бюджетът да се върне в комисия за преправяне, тъй като не бил съответен на интернационалната обстановка. Вицепремиерът Нинова пък упрекна депутатите, че сега се подиграват с парламентаризма и с 6 млн. българи.

* Пленарният ден продължава 16 часа. Към момента разглеждането на бюджета е блокирано от депутатите на страница 108 от общо 436. През последните три часа не е гласувано нито едно предложение. Текстът се обновява.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР